САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ ПРЕДАЈЕ ПЕТИЦИЈЕ И ЈАВНЕ СЕДНИЦЕ КОМИСИЈЕ ЗА ПЛАНОВЕ

У уторак 12.10.2021. године чланови Удружења присуствовали су јавној седници комисије за планове поводом Плана генералне регулације шинских система (ПГРШС), на којој су, у име 4882 потписника петиције, бранили примедбе које су уложили на трасу прве линије метроа. На поменутој седници, од стране Урбанистичког завода који је израдио план је предложено усвајање примедбе Удружења којом се планира крак прве линије од Жаркова ка Петловом брду, док је друга примедба, која се тиче трасе преко железничке станице Центар “Прокоп” и КЦС одбачена.

Удружење поздравља предложено усвајање прве примедбе, чиме ће бити исправљена неправда према више од 70.000 становника насеља јужног Београда, која су овим планом по први пут, још од 1976. године, била изостављена из планова метроа. Међутим, Удружење По мери метро изражава дубоко жаљење што чланови комисије нису имали разумевања за јавни интерес, али ни храбрости у одбрани интегритета струке, те нису подржали неопходно повезивање главне железниче станице Центар “Прокоп” и Клиничког центра Србије са првом линијом метроа. Сматрамо да ће таква одлука значајно отежати интеграцију железничког саобраћаја и метро система и оставити највећи болнички центар у држави без адекватног јавног превоза. Једном речју, оваква одлука ће имати трајан негативан утицај на даљи развој Београда и живот грађана. У то нас уверава и то што су и професори са Грађевинског факултета у Београду изнели сличне примедбе у погледу изостављања главне железничке станице Прокоп и КЦС-а као и наше удружење.

Након вишенедељних активности у прикупљању петиције за унапређење плана трасе прве линије београдског метроа, коју је организовало Удружење грађана „По мери метро“, скупљено је укупно 4882 потписа. Овим потписима, грађани су подржали захтеве Удружења да се траса прве линије метроа планира преко нове главне железничке станице Прокоп и Клиничког центра Србије, те да се у план унесе крак од Жаркова ка Петловом брду. Потписи су предати у понедељак 11.10.2021. године Градоначелнику града Београда господину Др Зорану Радојчићу, председнику комисије за планове градском архитекти господину Стојчићу као и другим представницима градске власти.

Удружење се захваљује свима који су препознали важност ове теме за добробит свих грађана и који су нам пружили помоћ у нашој борби за одбрану јавног интереса. Посебно се захваљујемо свима који су дали своје потписе за петицију и тиме помогли да се макар једна примедба Удружења предложи за усвајање. Надамо се да ће грађани увидети важност сваког појединачног гласно изнетог става и сваког појединачног потписа и тиме својој улози у решавању питања од јавног значаја коначно придати важност какву заслужује. Ма колико снажно утицао на наше животе и животе чланова наших породица, јавни интерес се може тако дефинисати само ако постоје грађани који га препознају и који су спремни да уложе труд, подигну свој глас и сами стану у његову одбрану, не чекајући да то неко други уради у њихово име.

Позивамо грађане, стручњаке и медије да заједно будно пратимо наставак процеса усвајања примедби, пошто коначне одлуче још нису донете. Надамо се да ће на затвореној седници комисије за планове града Београда бити усвојени предлози комисије дати на отвореној седници. Одбијање ових предлога обесмислио би читав процес подношења примедби на ПГРШС и представљао би тешку увреду за грађане који су, у лично име, у име удружења или у име струке, у процесу учествовали.

О нама

Ми смо удружење које окупља грађане, стручњаке у разним областима и ентузијасте поводом заједничког циља - побољшања постојећег плана изградње београдског метро система. Сматрамо да тема метроа није на адекватан начин представљена јавности и да је потребно боље информисати грађане о значају овог пројекта. Метро као основа јавног превоза ће формирати будуће лице града и утицати на свакодневницу свих грађана, а поготово будућих генерација.

Намера нам је да подстакнемо непосредније учествовање грађана прилагођвању пројекта београдског метроа својим потребама, кроз сарадњу са надлежним институцијама и појединцима. Сматрамо да само тако можемо доћи до оптималних решења за будући развој града.

Уколико желите да нас подржите, можете то учинити тако што ћете нас запратити на друштвеним мрежама, како бисте били у току са нашим акцијама. Такође, уколико желите да нас контактирате, можете то учинити преко друштвених мрежа или е-поштом адресе udruzenje@pomerimetro.rs

Донације

„По мери метро" је непрофитно удружење које је основала група ентузијаста, чврсто уверених да је метро по мери грађана, не само ствар јавног интереса, већ и право свих грађана. Нашу кампању и наше акције финансирамо донацијама оних који препознају важност циљева за које се залажемо и од чијег остварења у многоме зависи будући развој саобраћајне инфраструктуре Београда.

Ако желите да подржите наш рад и допринесете борби за метро по мери свих грађана, можете то учинити уплатом на наш рачун.

  • Банка: Credit Agricole
  • Број рачуна: 330-4021010-76
  • Прималац: По мери метро, Војводе Симе Поповића 6, Београд
  • Сврха уплате: Донација удружењу По мери метро
  • Шифра плаћања: 187 за уплатнице у банци, 287 за уплате онлајн.

Уплате из иностранства тренутно нису могуће, али планирамо отварање девизног рачуна за ту сврху ускоро.

Информишите се више о нашим активностима или нас контактирајте: